Τρίκαλα

Ο Νομός Τρικάλων παρουσιάζει ένα πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει και να βιώσει τις ιδιαιτερότητες του.

Οι εναλλαγές του φυσικού τοπίου, τα παρθένα δάση, η μεγάλη ποικιλία σε άγρια πανίδα και χλωρίδα, οι σημαντικοί και σπάνιοι βιότοποι, οι ποταμοί και οι παραπόταμοι, η μοναδικότητα του γεωλογικού φαινομένου των Μετεώρων και τα σημαντικά σπήλαια συνθέτουν το φυσικό μεγαλείο του νομού. Η πλούσια και μακρόχρονη ιστορία τεκμηριώνεται από τα ευρήματα των προϊστορικών, ιστορικών και νεότερων χρόνων.

Τα μοναστήρια, τα ξωκλήσια, τα πέτρινα θολωτά γεφύρια, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, οι παλιές παραδόσεις, τα πανηγύρια και τα παραδοσιακά προϊόντα συνιστούν το πολιτισμικό μεγαλείο του νομού.


1.Τρίκαλα


H σημερινή πόλη των Τρικάλων βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Τρίκκης, γνωστής από τα Ομηρικά χρόνια. Τρίκκη λεγόταν η αρχαία νύμφη ,κόρη του ποταμού Πηνειού η οποία έδωσε, εκτός από το όνομα της , τα τρία χαρακτηριστικά της στην όμορφη πόλη των Τρικάλων ομορφιά, νεότητα, υγεία.

Ορισμένοι αποδίδουν την ονομασία και της νύμφης και της πόλης στον επιθετικό προσδιορισμό Τρίκαλη της θεότητας της περιοχής Άρτεμης, τρεις φορές καλή-υπέροχη. Πιθανολογείται ότι στην Τρίκκη γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής.

Κειμήλια του παρελθόντος κοσμούν την πόλη και μαρτυρούν τη μακρά της πορεία μέσα στους αιώνες :

Το μεσαιωνικό φρούριο που δεσπόζει στα βόρεια της πόλης έχει υποστεί πολλές καταστροφές.Tον 6ο αι.μ.χ ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Επισκευάσθηκε από τους Τούρκους μεταξύ 1854 και 1878 ,μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις. Στο 2ο διάζωμα λειτουργεί υπαίθριο θέατρο, όπου δίνονται παραστάσεις και συναυλίες.

Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ, ένα από τα καλύτερα τεμένη που υπάρχουν στην Ελλάδα, χτίστηκε στα μέσα περίπου του 16ου αι., ανακαινίσθηκε πρόσφατα και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Σήμερα xρησιμοποιείται σαν πολιτιστικό κέντρο.

Η παλιά παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι βρίσκεται κάτω από το φρούριο και συνδέει το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ετυμολογικά η λέξη Βαρούσι σημαίνει η περιοχή έξω από το κάστρο. Κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία το Βαρούσι ήταν χριστιανική περιοχή και μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν η πιο αριστοκρατική γειτονιά των Τρικάλων και η περιοχή με τις περισσότερες εκκλησίες, που χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και 17ου αιώνα μ.Χ.

Κοντά στο Βαρούσι βρίσκεται η παραδοσιακή περιοχή «μανάβικα» μια από τις πιο παλιές γειτονιές των Τρικάλων. Εκεί είναι σήμερα συγκεντρωμένες παραδοσιακές ταβέρνες.

Το Ασκληπιείο Τρίκκης, το αρχαιότερο και πιο διάσημο θεραπευτήριο του Ασκληπιού βρίσκονταν στην Τρίκκη (σύμφωνα με τον Στράβωνα), όπου ασθενείς από όλη την Ελλάδα πήγαιναν για θεραπεία. Ο Ασκληπιός, ο φημισμένος γιατρός της αρχαιότητας μάζευε βότανα από τους πρόποδες του βουνού Κόζιακα και παρασκεύαζε αποτελεσματικά φάρμακα για πολλές ασθένειες.

Ο μύλος του Ματσόπουλου Βόρειο-δυτικά της πόλης, στο δρόμο προς Πύλη μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται το συγκρότημα του αλευρόμυλου Ματσόπουλου. Κατασκευάσθηκε το 1884 και δωρήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων το 1977.Η λειτουργία του σταμάτησε το 1984. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο και κέντρο αναψυχής.

Μέσα στη ροή της ιστορίας, της καθημερινότητας των ανθρώπων, των αλλαγών και των επιδρομών, ρέει ακούραστος από τα προϊστορικά χρόνια ο γραφικός παραπόταμος του Πηνειού, Ληθαίος ο ποταμός της λήθης. Πηγή ζωής και ανάπτυξης με τις καταπράσινες όχθες του διασχίζει την πόλη. Πολλές γέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές με σημαντικότερη την κεντρική που κατασκευάστηκε από μέταλλο από Γάλλους μηχανικούς το 1886.

Η πόλη των Τρικάλων αποτελεί θαυμάσιο ορμητήριο για τις γύρω πανέμορφες περιοχές.


Καλαμπάκα-Μετέωρα
Τρίκαλα –Καλαμπάκα 22 χλμ
Τρίκαλα-Μετέωρα 25 χλμ


Στο 3ο χλμ Τρικάλων-Καλαμπάκας βρίσκεται το σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου έχουν βρεθεί κατάλοιπα της Μέσης παλαιολιθικής εποχής ,τα παλαιότερα της ανθρώπινης παρουσίας στη Θεσσαλία(14000πχ).

Η Καλαμπάκα είναι χτισμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων. Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και με μεγάλη τουριστική κίνηση. Ένα χλμ από την Καλαμπάκα συναντούμε το διατηρητέο χωριό Καστράκι με παλιούς ενδιαφέροντες ναούς. Η Καλαμπάκα και το Καστράκι είναι από τα γνωστότερα κέντρα Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Σηκώνοντας το βλέμμα στους βράχους των Μετεώρων ο επισκέπτης μένει εκστατικός από την απόκοσμη δύναμη και ομορφιά πού αντικρύζει. Οι βράχοι με τα μοναστήρια σκαρφαλωμένα πάνω τους σαν αετοφωλιές, ζωντανή απόδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθιστούν τα Μετέωρα μοναδικό φαινόμενο και πνευματικό κέντρο παγκοσμίου σπουδαιότητας, προστατευμένο από την Unesco.

Τα μοναστήρια κτίστηκαν κατά την διάρκεια της Σερβικής κατοχής τον 14ο αι. Σήμερα λειτουργούν πλήρως τα 6 από τα 24. Σε κάποιες από τις μονές φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια και χειρόγραφα. Στο παρελθόν τα μοναστήρια ήταν δυσπρόσιτα. Η επικοινωνία ανθρώπων και αγαθών γίνονταν με ανεμόσκαλες ή δίχτυα που σήμερα έχουν αντικατασταθεί με σκάλες και άνετους δρόμους.

Η περιοχή Αντιχασίων Μετεώρων είναι σημαντικός βιότοπος αρπαχτικών και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.


Πύλη
Τρίκαλα-Πύλη 18χλμ.


Η Πύλη (παλιά Πόρτα)είναι χτισμένη ανάμεσα στον Ιταμο και τον Κόζιακα, και διασχίζεται από τον Πορταϊκό ποταμό. Σύμβολο της πόλης η τοξωτή πέτρινη γέφυρα, κτισμένη το 1514 .Απαραίτητη επίσκεψη στο ναό της Πόρτας Παναγιάς (1283) με τα μοναδικά ψηφιδωτά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι ιερές μονές Δουσίκου και Γκούρας.


Ελάτη-Περτούλι
Τρίκαλα-Ελάτη 34χλμ
Τρίκαλα-Περτούλι 48χλμ


Συνεχίζοντας τη διαδρομή από Πύλη μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο φτάνουμε στην γραφική Ελάτη ή Τύρνα. Σε υψόμετρο 1200μ συναντάμε τα απέραντα λειβάδια του Περτουλίου τα οποία περιβάλλονται από ένα ελατοδάσος ,από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Σε υψόμετρο 1300μ βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Στα χωριά της περιοχής τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Ο επισκέπτης που αγαπά τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες ,εκτός από το σκι, μπορεί να κάνει πεζοπορία σε χαραγμένα μονοπάτια, ιππασία, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία κλπ.

Στο Περτούλι κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.


Τρίκαλα-Κοιλάδα Ασπροποτάμου 70χλμ


Η κοιλάδα του Ασπροποτάμου βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο και περιβάλλεται από τις πανύψηλες κορυφές των βουνών Περιστέρι και Τριγγύα. Είναι μια από τις πιο όμορφες ορεινές κοιλάδες ,χαμένη μέσα σε παρθένα δάση ελάτης και οξιάς. Στην περιοχή βρίσκονται οι πηγές του Αχελώου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας. Η περιοχή ανήκει στις προστατευμένες περιοχές και εντάσσεται στο δίκτυο Natura.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα πετρόχτιστα αρχοντικά χαρακτηρίζουν την περιοχή. Πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βλάχικα πανηγύρια .

Ο Ασπροπόταμος προσφέρει τη δυνατότητα για αθλήματα ποταμού. Στη θέση τρία ποτάμια δημιουργήθηκε κέντρο κανόε καγιάκ ραφτιγκ.


Τρίκαλα-Καρδίτσα 26 χλμ
Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα 25χλμ


Η λίμνη Ν. Πλαστήρα, περιζήτητος τουριστικός προορισμός όλες τις εποχές του έτους, βρίσκεται 25 χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας , σε υψόμετρο 800 μέτρων. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον Νικόλαο Πλαστήρα. Η δημιουργία του φράγματος, (ύψους 83 μ. και μήκους 200 μ.) διέκοψε τη ροή των υδάτων του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα μετατρέποντας το οροπέδιο της Νεβρόπολης σε πανέμορφη λίμνη.

Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση 55 χλμ. περίπου. Προσφέρει εμπειρία απολαυστική και τέρψη μοναδική. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, να ασχοληθεί με το ψάρεμα, την ορειβασία , την τοξοβολία , την ποδηλασία, τα υδάτινα σπορ, κ.α., να επισκεφθεί τα μοναστήρια ,να γνωρίσει την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων στα όμορφα χωριά της περιοχής, να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και τους γευστικούς τοπικούς οίνους.

Με αφετηρία την πόλη της Καρδίτσας οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις διαδρομές

1.Καρδίτσα – Μητρόπολη – Μοσχάτο – Λίμνη Ν. Πλαστήρα
Ανατολικός παραλίμνιος

Το τμήμα αυτό της λίμνης, παρόλο που δεν υστερεί σε φυσικό κάλλος , παρουσιάζει μικρότερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με το δυτικό τμήμα.
2. Καρδίτσα - Καστανιά -Φράγμα
3. Καρδίτσα - Μορφοβούνι - Λίμνη Ν. Πλαστήρα – Φράγμα
Δυτικός παραλίμνιος.

Το τμήμα αυτό του οροπεδίου παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Mπορούμε να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα και από το Μουζάκι.